Bewegen van jong tot oud, persoonlijk en vertrouwd

Kinderfysiotherapie bij prematuriteit en/ of dysmaturiteit

Prematuur betekent te vroeg geboren. Kinderen welke eerder geboren worden dan 37 zwangerschapsweken, worden prematuren genoemd. Dat zijn ongeveer 7 van de 100 pasgeboren baby’s.
Kinderen welke te licht worden geboren in verhouding met het aantal zwangerschapsweken worden dysmatuur genoemd.

Wanneer uw kindje te vroeg (prematuur) of te licht (dysmatuur) is geboren wordt er regelmatig een kinderfysiotherapeut bij de behandeling betrokken. Ook wordt er een kinderfysiotherapeut betrokken als er bijzonderheden/vragen zijn rondom de (motorische) ontwikkeling van uw pasgeboren kind.

De kinderfysiotherapeut voert gesprekken, observeert, voert lichamelijk onderzoek uit en kan motorische testen afnemen. Zo wordt er met u gekeken of de motorische ontwikkeling verloopt zoals je mag verwachten bij een kindje van de (gecorrigeerde-) leeftijd van uw kind op dat moment. De gecorrigeerde leeftijd wordt berekend vanaf de uitgerekende datum van de zwangerschap, om hiermee het aantal weken wat uw kindje te vroeg is geboren, te corrigeren.

De fysiotherapeut vormt zich een beeld van de ontwikkeling en de mogelijkheden van je baby en geeft adviezen over positionering (hoe kan ik mijn kind het best neerleggen) en hantering (hoe kan ik mijn kind goed vasthouden, ondersteunen en stimuleren).
Zo worden u en uw kind in de eerste ontwikkelingsfasen optimaal ondersteund/begeleid. Het doel is de ontwikkeling goed te ondersteunen en daarmee vroegtijdig te kunnen signaleren/bijsturen wanneer dat nodig is.

Voor kinderen geboren na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken en/ of een geboortegewicht <1500 gram is er het ToP-programma. Voor meer informatie over dit programma kunt u o.a. terecht bij  TOP-programma | Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (top-eop.nl) en daarnaast leest u hier verder over het ToP-programma binnen onze praktijk.

Laatste nieuws

Geen verwijzing nodig

U zonder verwijzing van een arts bij ons terecht kunt. 

» lees meer

Kinderfysiotherapeutisch Centrum:  
Dunantstraat 611 •  2713 TA Zoetermeer • T 079-3167417
Willem Dreeslaan 147  •  2729 NE Zoetermeer  • T 079-3169805

© 2016 Fysiodunant | Realisatie: Graficin.nl