Bewegen van jong tot oud, persoonlijk en vertrouwd

TOP programma: ontwikkelingsondersteuning van prematuur geboren baby’s

ToP-programma

Het TOP-programma staat voor Transmurale Ontwikkelingsondersteuning Prematuren. Het is een ondersteuningsprogramma voor ouders en hun vroeggeboren kind (geboren voor de 32e week van de zwangerschap en of een geboortegewicht van minder dan 1500 gram) na ontslag uit het ziekenhuis. Het programma wordt preventief aangeboden in de thuissituatie zodat ouders met plezier en zelfvertrouwen de vroege ontwikkeling van hun baby kunnen begeleiden. Het programma wordt aan alle kinderen aangeboden, dus ook als het goed gaat met uw kind en er nauwelijks complicaties zijn geweest tijdens de ziekenhuisopname.

In onze praktijk is Trisja Gravendeel opgeleid tot TOP-therapeut.

Het programma bestaat uit 12 huisbezoeken gedurende het eerste jaar na thuiskomst. Het programma wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar en valt buiten het eigen risico.

Na thuiskomst zult u misschien merken dat uw baby moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geluiden, kleuren en geuren, maar ook activiteiten als verschonen, voeden, knuffelen, kraamvisite of wandelen in de wandelwagen kunnen veel informatie geven. Soms is deze informatie lastiger te verwerken voor uw baby en laat uw kindje met lichaamstaal een reactie zien zoals strekken of vuistjes maken.

In het ToP-programma helpen we u om van die heel gewone dagelijkse bezigheden prettige ervaringen te maken, zodat uw kind kan groeien en nieuwsgierig wordt naar zijn omgeving. Want door actief en ontspannen deel te nemen leert uw kind het meest.

Alle kinderen, ook als ze vroeg geboren zijn, of ziek zijn geweest, hebben van jongs af aan de behoefte om hun wereld te verkennen. Jonge kinderen gebruiken daarbij al hun zintuigen: zij luisteren, kijken, voelen en bewegen, proeven en ruiken om hun omgeving te onderzoeken en in zich op te nemen. Met zijn lichaamstaal zal uw kind u telkens vertellen hoe hij zich daarbij voelt, wat hij wil en wat hij nodig heeft: of hij belangstelling heeft voor informatie uit de omgeving, of hij zich kan aanpassen aan de omstandigheden en wanneer het hem teveel is. Het aanpassingsvermogen van uw kind: zich concentreren, in balans blijven en controle houden over zijn gedrag is van groot belang voor zijn ontwikkeling. In het TOP-programma wordt er daarom veel aandacht besteed aan hoe u uw kind daarbij kunt helpen.

Bij de huisbezoeken proberen we samen het gedrag van uw kind te ‘lezen’ en te interpreteren. We kijken naar bewegingen, gelaatsuitdrukking, de mate van alertheid, en naar signalen van de lichamelijke toestand van uw kind, zoals kleur en ademhaling. Door ons zo in te leven in uw kind kunnen we beter reageren en aansluiten bij zijn behoeften. We maken daarbij (uiteraard alleen met uw toestemming) gebruik van foto’s en schrijven voor u na afloop een verslag waarbij we die foto’s invoegen ter ondersteuning van de tekst. We kunnen ook samen praten over wat u is opgevallen. Misschien heeft u vragen verzameld, of maakt u zich zorgen.
In het ToP-programma staat de hulpvraag van u als ouder altijd centraal. De ondersteuning die wordt gegeven bestaat dus niet uit vaste ‘oefeningen’, maar wordt bepaald door de behoeften van de ouders, het kind en het gezin.

Daarnaast helpt de TOP-therapeut om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren en daarvoor door te verwijzen naar andere hulpverleners zoals een pre-logopedist, een diëtist, of te overleggen met uw kinderarts.

Laatste nieuws

Geen verwijzing nodig

U zonder verwijzing van een arts bij ons terecht kunt. 

» lees meer

Kinderfysiotherapeutisch Centrum:  
Dunantstraat 611 •  2713 TA Zoetermeer • T 079-3167417
Willem Dreeslaan 147  •  2729 NE Zoetermeer  • T 079-3169805

© 2016 Fysiodunant | Realisatie: Graficin.nl