Bewegen van jong tot oud, persoonlijk en vertrouwd

Bekkenbodemtherapie bij incontinentie

Urine-incontinentie betekent het niet meer kunnen ophouden van urine. Het ontstaat meestal na een bevalling, in de overgang, door ouder worden, verkeerd toiletgedrag, geestelijke overbelasting of door operaties in de onderbuik.

Je kunt 2 vormen van urineverlies onderscheiden:
  • Inspanningsincontinentie (ook wel stressincontinentie genoemd). Deze vorm heeft te maken met verzwakte bekkenbodemspieren. Bij krachtsinspanning als hoesten, niezen, lachen, maar ook bij plotselinge bewegingen kan men urine verliezen.
  • Aandrangincontinentie (ook urge-incontinentie genoemd). Deze vorm heeft te maken met de werking van de blaas. Men heeft vaak aandrang om te plassen en kan de urine moeilijk ophouden. De angst om urine te verliezen kan het probleem steeds groter maken.

  • Door bekkenbodemoefeningen, blaastraining en adviezen kan de incontinentie behandeld worden. Men leert de bekkenbodem weer te beheersen en de blaas de baas te worden.
    De oefentherapie vindt individueel plaats en beslaat ongeveer 9 behandelingen verspreid over 2 tot 6 maanden. Door aanspannings-, ontspannings- en ademhalingsoefeningen leert u het spiergevoel van uw eigen bekkenbodem weer herkennen. Meer dan de helft van de mensen met deze klachten komt er zo van af.

    Laatste nieuws

    Chronische indicatie

    U een chronische indicatie krijgt wanneer u bijvoorbeeld een CVA heeft doorgemaakt. Uw fysiotherapeut weet exact welke aandoeningen hiervoor in aanmerking komen en kan u hierover informeren.

    ยป lees meer

    Praktijk voor fysiotherapie Dunantstraat:  
    Dunantstraat 613  •  2713 TA Zoetermeer  •  T 079-3167055

    © 2016 Fysiodunant | Realisatie: Graficin.nl