Bewegen van jong tot oud, persoonlijk en vertrouwd

Onze specialismen

Naast de opleiding fysiotherapie hebben wij ons bijgeschoold met een of meerdere specialismen binnen de fysiotherapie. Hierdoor kunnen wij, binnen het kader van de Fysiotherapie, meer gespecialiseerde behandelvormen bieden zoals:

Manuele therapie

In onze praktijk in de Dunantstraat hebben we wat betreft Manuele therapie de keuze uit twee in Nederland geregistreerde vormen van Manuele therapie. Hoewel de naamgeving gelijk is, verschillen de methoden wel degelijk van elkaar. Op deze website kunt u lezen wat elke methode in houdt, zodat U een keuze kunt maken. Natuurlijk kunnen wij U daarin ook adviseren.
Om de therapieën te onderscheiden wordt de volgende onderverdeling gemaakt:

Manuele therapie SOMT

De manuele therapie SOMT, is bedoeld voor mensen met klachten, veelal van acute aard in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen in de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen, nadat in een uitgebreid onderzoek is nagegaan waardoor de klacht ontstaan is.

Bij manuele therapie SOMT beweegt de manueel therapeut het gewricht op een manier waardoor de beweeglijkheid wordt vergroot: mobilisatie. Meestal is zacht trekken aan, of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met intensievere technieken: manipulatie. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort soms een knappend of krakend geluid; dit komt door lucht- verplaatsing. De effecten zijn veelal direct merkbaar: een duidelijke verbetering van de mobiliteit en vermindering van pijn. Hierdoor zijn voorwaarden voor verder optimaal herstel geschapen.

Om de (herwonnen) bewegelijkheid te behouden, worden er oefeningen en/of bewegings- en houdingsadviezen gegeven. Er kunnen ook klachten ontstaan door een te grote beweeglijkheid van de gewrichten. In dat geval krijgt u specifieke trainingsadviezen om uw gewrichten door middel van spieren stabieler te maken.

Specifieke klachten waarvoor Manuele therapie SOMT geschikt is:

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief worden beïnvloed. Hierbij kunt u denken aan:

  • Hoofd- en nekpijn,
  • Nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen
  • Polsklachten,
  • Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn; lage rugklachten.
  • Heupartrose / heupklachten,
  • Enkelklachten, bv. na een enkeltrauma,
  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek,
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Manuele therapie E.S.®

Manuele therapie E.S. (Egg Shell) is een manuele therapievorm zonder manipulatietechnieken. Geschikt voor jong tot oud. Manuele therapie E.S. is geschikt voor klachten die al lang bestaan en verspringend lijken te zijn en kan bij hardnekkige klachten uitkomst bieden. Deze vorm van manuele therapie is ook bekend als de methode 'School voor Manuele Therapie Utrecht' of als Systeem van der Bijl, naar de grondlegger. Door de samenwerking met het Kinderfysiotherapeutisch Centrum is er ook reeds ruime ervaring opgebouwd in de behandeling van kinderen met Manuele Therapie E.S.®.

Zie voor meer informatie Manuele Therapie Praktijk E.S.

Laatste nieuws

dry needling

We dry needling kunnen gebruiken om klachten aan het bewegingsapparaat te verhelpen.

lees meer hierover

 

» lees meer

Praktijk voor fysiotherapie Dunantstraat:  
Dunantstraat 613  •  2713 TA Zoetermeer  •  T 079-3167055

© 2016 Fysiodunant | Realisatie: Graficin.nl